7 Şubat 2011 Pazartesi

Çamaşır Makinesi Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Önce açıkça söyleyeyim, bu işler hiç öyle göründüğü gibi kolay değil; yok giderim bir beyaz eşya mağazasına fiyatına bakarım, iki üç modeline bakarım alırım derseniz hayal kırıklığına uğramanız an meselesi. Bir kere siz ne kadar kararlı olursanız olun o "satış danışmanı" denen kişiler varya yiyorlar adamı resmen! Yok onun şusu varmış ama bunun da busu varmış hem bu makine şöyle de yapabiliyormuş... Bu kadar teknik  özellik dinledikten sonra ne mi oluyor, aklınızdaki soruda bir gram değişim olmuyor. 


Ee şimdi hangi makineyi alacaksınız?


Eski teknolojiler, ürünlerin ve markaların sınırlı olması, henüz reklamların beynimizi yıkamadığı zamanlar ve google hayatımıza girmemişken emin olun ki daha kolaydı bir çamaşır makinesi almak. Ama şimdi hepimiz bir uzmanın bildiği kadar bilgiye kolaylıkla sahip olabiliyoruz. Ben de bir kaç ay içinde evlenmeyi planladığım için beyaz eşya araştırmalarına başlamış bulunuyorum tahmin ettiğiniz gibi. Hemen sizlerle araştırma sonuçlarımı paylaşıyorum. Buyurunuz efendim...




Çamaşır makinesi alırken:


  • Güvendiğiniz bir marka varsa onu almaya özen gösterin ki içiniz rahat etsin.
  • Makinenin kesinlikle A sınıfı olmasına dikkat edin böylece daha az enerji harcayacak ve bütçenize zarar vermeyecektir.
  • Bilinenin aksine sadece genel enerji derecesine değil (A,B... sınıfı olması gibi) sıkma enerji seviyesi nedir, yıkama enerji seviyesi nedir... gibi kriterlere de dikkat etmek gerekir.
  • Çift su girişli makineler, tek girişli olanlara göre daha avantajlı çünkü çift girişli makineler sıcak suyu da dışarıdan aldıkları için ayrıca suyu ısıtma gibi bir dertleri olmuyor, bu da daha az enerji anlamına geliyor. (Hee ben suyu makine için kombide ısıtırken enerji harcamıyor muyum diyebilirsiniz, haklısınız da ama ben de öğrendiğimi söylüyorum sonuçta)
  • Efendim bir makinenin devir sayısı da çok önemli. Devir sayısı çok oldukça makine daha çok enerji harcıyor ayrıca çamaşırları yıpratabiliyor. Bunun için en ideal devir sayısının 1000 olduğunu söylemek mümkün.
  • Günümüzde çamaşır kazanlarının hacimleri de almış başını gidiyor. Aman ben 2 kişiyim geniş kazana ne gerek var şimdi diye düşünmeyin, kazanların geniş olması çok masraflı olacağı anlamına gelmez. Ancak tabii ki ihtiyaçlarınız doğrultusunda bir makine almanız her zaman en doğrusudur. 2 kişilik puf yorganların bile 8 kg. da rahatlıkla yıkanabileceğini söylememiz belki yeterli olacaktır. 
  • Kazan konusunda kendinize sormanız gereken 2. bir soru da; her gün kıyafetlerinizi yıkıyor muyum, yoksa biriktiriyor muyum olmalıdır. Buna göre de bir kazan tercihi yapabilirsiniz. 
  • Aldığınız markanın teknik servis özelliklerine de dikkat edin, malum sonuçta elektrikli makine her an her şey olabilir. Ayı çıkabilir, taş düşebilir :)
  • Ve en önemli konu, bütçeniz neye yetiyorsa onu alın. Sonuçta bir çamaşır makinesinin ömrü aşağı yukarı bellidir. Gelecek teknolojileri de göz önüne aldığımızda; sıkmayın o güzel canınızı bir makine için diyoruz ve bu yazımızı sonlandırıyoruz. Başka beyaz eşya püf noktaları ile buluşmak dileğiyle; esenlikler efendim...